Gevolgen van pesten op de werkvloer
Op de scholen is het deze week de week tegen pesten. Niet alleen op scholen wordt er gepest, maar helaas komt #pesten tot op de dag van vandaag ook voor op de #werkvloer. Wat zijn de gevolgen van pesten op de werkvloer en hoe kan dit voorkomen worden?
Volgens het onderzoek wat het CNV heeft gepubliceerd op 9 september 2020 heeft een kwart van de werknemers wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander ongewenste gedrag op het werk door collega’s of leidinggevenden. Gevolgen van pesten op de werkvloer kunnen zijn:
- Desbetreffende werknemer raakt geïsoleerd
- De prestaties van de werknemer gaan er onder lijden
- De werknemer krijgt psychische klachten
- Werknemer verzuimt vaker
Pesten op de werkvloer heeft niet alleen gevolgen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever:
- De kwaliteit van het geleverde werk wordt minder
- Verzuimkosten gaan omhoog (gemiddeld “kost” een zieke werknemer €250,- per dag)
- Eventuele imagoschade
Wat kun je als werkgever doen om het pesten tegen te gaan? Allereerst is het belangrijk dat er een beleid is als het gaat om pesten waaruit men duidelijk kan opmaken dat pesten op de werkvloer niet wordt geaccepteerd en dat wanneer dit wel voorkomt, dit gevolgen kan hebben. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een toegankelijke #vertrouwenspersoon binnen de organisatie is aangesteld waar men hun verhaal kan doen. Als de werknemer dan zijn verhaal heeft gedaan (bij de leidinggevende of de vertrouwenspersoon) is het belangrijk dat dit verhaal serieus wordt genomen en dat er ook actie wordt ondernomen.
Onderzoek CNV:
https://www.cnv.nl/nieuws/cnv-onderzoek-meer-dan-twee-miljoen-werknemers-wordt-gepest-op-werk/ https://www.stoppestennu.nl/sites/default/files/uploads/cnv-0920-onderzoek-pestenwerkplek.pdf


