Je werknemer is ziek. Wat staat je allemaal te wachten?
De Wet Verbetering Poortwachter is ingesteld ter preventie van ziekte en verzuim op de lange termijn. Het doel van de wet is dat een werkgever en medewerker samen met een arbodienst of bedrijfsarts gaan kijken wat er moet gebeuren om de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Maar wat betekent de Wet Verbetering Poortwachter precies voor jou als werkgever? Wat zijn je rechten en plichten?

Eerste contact
Het is een zonnige dinsdagochtend en je bent verdiept in je werk. Je schrikt op als de telefoon gaat. Je neemt op en het blijkt Peter te zijn. Hij belt om zich ziek te melden, omdat hij erg misselijk is en koorts heeft. Je bedankt hem voor zijn telefoontje en hangt op. Peter is dus ziek, maar wat is de volgende stap? Naast het feit dat het belangrijk is om te zorgen dat Peters werkzaamheden niet stil komen te liggen, is het belangrijk om hem ziek te melden bij de arbodienst. Daarbij is het belangrijk dat de juiste gegevens worden doorgegeven aan de arbodienst. Op het moment dat een medewerker zich ziekmeldt mag je niet vragen wat de medewerker heeft, maar mag je wel vragen hoe lang de medewerker denk dat het verzuim zal duren.
Probleemanalyse
Wat nou als de medewerker na 4 weken nog steeds ziek is? Dan zal de arbodienst een afspraak in gaan plannen met de bedrijfsarts. Je mag van de medewerker vragen dat hij de bedrijfsarts bezoekt. Vanwege COVID-19 nemen deze afspraken op dit moment nog telefonisch plaats.
Tijdens het telefonische consult met de bedrijfsarts zullen er vragen worden gesteld over de arbeidsongeschiktheid van de medewerker. Daarnaast zal een bedrijfsarts tijdens het eerste consult een probleemanalyse en een re-integratieadvies opstellen. In een probleemanalyse staan verschillende dingen over de arbeidsongeschiktheid van je medewerker.
In een re-integratieadvies staan de beperkingen, eventuele mogelijkheden voor werk en of er nog aanpassingen moeten komen in de werkzaamheden van jouw medewerker. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er aangepaste materialen of middelen moeten worden aangeschaft voor je werknemer, zodat hij zijn werk beter kan uitvoeren.
Plan van aanpak
Uiterlijk twee weken na de eerste afspraak bij de bedrijfsarts zal de arbodienst een plan van aanpak opstellen waarin afspraken staan wat betreft de re-integratie. Prevenzo stelt meestal gelijk na de eerste afspraak bij de bedrijfsarts een plan van aanpak op. Deze mailt Prevenzo dan, samen met het re-integratieadvies, naar je. Op het moment dat het plan van aanpak wordt bijgesteld, stelt Prevenzo je hiervan ook op de hoogte. Zo blijf je altijd up-to-date en weet je wat er speelt qua verzuim.
Evalueren en bijstellen
Theoretisch gezien zal de arbodienst elke 6 weken telefonisch contact opnemen met de medewerker om te vragen hoe het gaat. In de praktijk blijkt dat een arbodienst vaker contact op zal nemen. Prevenzo neemt sowieso elke 2 tot 4 weken contact op en zet vervolgens de niet medische update in het systeem. Als werkgever heb je toegang tot dit systeem en kan je de niet medische updates van jouw eigen werknemers daar terug vinden.
42e week melding
Is jouw medewerker na 42 weken nog ziek? Dan zal de arbodienst de medewerker ziekmelden bij het UWV. Het UWV is dan op de hoogte van het langdurige ziekteverzuim.
Eerstejaarsevaluatie
Tussen de 46e en 52e week zal er een eerstejaarsevaluatie zijn. Tijdens deze evaluatie bekijk jij samen met je medewerker wat jullie willen behalen wat betreft de re-integratie voor het tweede jaar. Daarnaast is dit het moment om te besluiten of er een spoor 2 traject (passend werk buiten de eigen organisatie) ingezet moet worden.
WIA
Als het verzuim 87 weken duurt krijgt je medewerker van het UWV een WIA-aanvraagformulier. In deze periode zal de arbodienst het re-integratiedossier opsturen naar het UWV en deze wordt dan beoordeeld. Als aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan zal de WIA-uitkering worden toegekend. Het kan zo zijn dat het UWV vindt dat je medewerker nog mogelijkheden heeft of dat je niet genoeg hebt gedaan aan de re-integratie van je medewerker. In dit geval zal je loon door moeten betalen en eventueel het een en ander moeten aanpassen als het gaat om de werkzaamheden die je medewerker uitvoert, de werkplek of de middelen die de je aan je medewerker beschikbaar stelt om het werk uit te voeren.
Deskundigenoordeel
Om te voorkomen dat het UWV zegt dat je te weinig aan de re-integratie heb gedaan, is er het Deskundigenoordeel. Dan kan je vragen of het UWV wil beoordelen of je genoeg hebt gedaan om je medewerker weer aan het werk te helpen. Als je een Deskundigenoordeel aanvraagt zal dit €400,- kosten.
Loon
En hoe zit dat nu met de loondoorbetaling? Je bent verplicht de eerste twee jaar van de ziekte door te betalen. Per jaar moet je minstens 70% van het loon doorbetalen, maar dit verschilt ook weer per CAO. In de ene CAO staat namelijk dat een zieke medewerker het eerste ziektejaar 100% doorbetaald krijgt, maar in een andere staat juist dat een zieke medewerker in het eerste ziektejaar 80% doorbetaald krijgt.
Rechten en plichten
Plichten
- Op tijd ziekmelden
- Eerstejaarsevaluatie
- Loondoorbetaling
Rechten
- Deskundigenoordeel
- Informeren hoe lang een werknemer ziek denkt te zijn
- Medewerker naar de bedrijfsarts sturen


